Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης
Επικοινωνήστε: info@kipa.org.gr

Προοίμιο του Ιδρυτή

«H εποχή μας χαρακτηρίζεται από την εξέλιξη των τεχνολογικών δυνατοτήτων του ανθρώπου, των κοινωνικών σχέσεων και των κοινωνιών – μικρών και μεγάλων – με ιστορικά πρωτόγνωρους σε ταχύτητα ρυθμούς. Οι ρυθμοί αυτής της εξέλιξης καταστρέφουν τρόπους, αξίες και ποιότητα ζωής προτού να διαπλαστούν οι νέες συνθήκες διαβίωσης που θα ακολουθήσουν. Αυτή η καταστροφή δημιουργεί τραγικές για τον άνθρωπο μεταβατικές εμπειρίες.

Το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μέσα σ’ αυτή τη λαίλαπα είναι πώς να διασφαλίσει τους όρους εκείνους ποιότητας ζωής και κοινωνικής συμβίωσης, ώστε να περάσει τη σκληρή μεταβατικότητα χωρίς να χαθεί η αξία του ανθρώπου.

Τα Κύθηρα – κομμάτι των Κυθήρων είναι και τα Αντικύθηρα – αποτελούν ένα μικρόκοσμο που μόλις μπήκε, αδύναμος, σ’ αυτή τη δίνη. Η πρόσφατη «ανακάλυψή» τους από τον τουρισμό επιτείνει το γενικότερο πρόβλημα, απειλώντας σοβαρότατα ό,τι καλό διασφαλίζει τους απαραίτητους όρους ποιότητας ζωής και κοινωνικής συμβίωσης, που χρειάζονται όσοι διαμένουν εκεί για μια ανθρώπινη μετάβαση στις νέες συνθήκες. Με ιδιαίτερη ένταση απειλεί το μικροσκοπικό κοινωνικό τους ιστό με τις αξίες του και την ταυτότητά του, τις φυσικές τους, ζωτικής σημασίας, πηγές αγαθών της ζωής, το φυσικό τους κάλλος, τις δημιουργικές πνευματικές δυνάμεις του πληθυσμού τους, κυρίως των νέων, και την πολύ σημαντική ανθρωπογενή κληρονομιά που κουβαλούν αυτά τα νησιά. Τα στοιχεία αυτά ζωτικού πλούτου και ταυτότητας της μικρής μας πατρίδας είναι ακόμη καιρός να τα σώσομε. Σκέφθηκα ότι το χρέος αυτό ανήκει και σε μένα.

Είχα το προνόμιο να γεννηθώ σ’ αυτό το μικρό νησί και να μεγαλώσω μέσα στο μοναδικό φως του ουρανού του, ατενίζοντας την απέραντη φύση και ακούγοντας κάθε μέρα καθαρούς τους χτύπους της καρδιάς των απλών ανθρώπων του. Εδώ πρωτάνοιξα τα μάτια της απορίας και πρωτόζησα τα ρίγη των συναισθημάτων και τη λαχτάρα της αναζήτησης. Το μεγάλο αυτό δώρο της Μοίρας είναι ο βαθύς μυστικός δεσμός μου.

Ο μυστικός αυτός δεσμός με το νησί, που μου έδωσε ό,τι έχω, μου θυμίζει, τώρα στο τέλος πια του ταξιδιού, πως του χρωστάω όλα όσα έχω. Αν είχα πολλά υλικά μέσα να του αφήσω, θα αρκούσαν, μόνα τους, να το βοηθήσουν. Αφού όμως είναι λίγα, σκέφθηκα, πριν φύγω, να αφήσω μ’ αυτά τα λίγα και αυτό το μικρό ίδρυμα, οργανωμένο με όση προσωπική πείρα και γνώση διαθέτω, ώστε να αποκτήσει τα πρώτα εφόδια σε προσωπικό δυναμικό και σε οργανωτικά μέσα, για να μπορεί να μείνει σε όσους θα αγαπούν το νησί αυτό ως μια κινητήρια δύναμη και πηγή βοήθειας της μελλοντικής ζωής του.

Η αποστολή του Ιδρύματος, μαζί με την πείρα και τις γνώσεις της ωριμότητας, χρειάζεται και το σφρίγος, τη δύναμη και τη φαντασία της νεότητας. Η παρουσία, συνεπώς, των νέων πρέπει να είναι διαρκής και καθοριστική της λειτουργίας και της δράσης του.
Το μικρό αυτό Ίδρυμα κινείται από τη βασική σκέψη ότι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των Κυθήρων και Αντικυθήρων είναι η ποιοτική ανάπτυξη – η ανάπτυξη της ποιότητας ζωής τους. Ο στόχος αυτός απαιτεί δράση που δε θα αποβλέπει μόνο στη στενή οικονομική ανάπτυξη, αλλά στην ισόρροπη κοινωνική ανάπτυξη υλικής διαβίωσης και πολιτισμού. Απαιτεί ακόμη, η δράση του Ιδρύματος να μη βλέπει κοντόφθαλμα μόνο το καλό του παρόντος, αλλά να έχει και προοπτική του καλού για τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Γι’ αυτό όλες οι σχετικές προσπάθειες πρέπει να υπακούουν στην ορθολογική ιεράρχηση και στο σωστό σχεδιασμό. Με αυτούς τους στόχους, το μικρό αυτό Ίδρυμα θα πρέπει να εξελιχθεί: αφενός σε κέντρο διαρκούς μελέτης και προβληματισμού για ορθολογική, συστηματική και συνεχώς σχεδιαζόμενη και ιεραρχούμενη αξιοποίηση όλων των αγαθών – φυσικών, ιστορικών και πολιτισμικών – των Κυθήρων και των Αντικυθήρων και όλων των ανθρώπινων δυνατοτήτων τους και αφετέρου σε κέντρο δράσης για δημιουργία και παραγωγή υλικού και πνευματικού έργου, ικανού να συμβάλλει στην ποιοτική ανάπτυξη της ζωής των νησιών. Πρέπει να γίνει μια πραγματική κυψέλη σκέψης, σχεδιασμού και δράσης. Ο Ιδρυτής υπολογίζει σοβαρά στη συνεργασία και στη στήριξη του Ιδρύματος «Τριφύλλειον Νοσοκομείων Κυθήρων».

Κανένα ίδρυμα δεν μπορεί να λέγεται κοινωφελές, ούτε να επιτύχει κοινωφελείς σκοπούς χωρίς ήθος λειτουργίας, διοίκησης και διαχείρισης. Αλλά και κανένας κοινωφελής στόχος δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα χωρίς το πάθος και το μεράκι των προσώπων που έχουν αναλάβει την πραγμάτωσή του. Συνεπώς, θεμελιώδεις κανόνες που θα διέπουν την επιλογή και τη δράση του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματός μας θα πρέπει να είναι το ήθος και το πάθος για το καλό του νησιού μας.

Το μικρό μας Ίδρυμα είναι «κυθηραϊκό», ανήκει σε όλους μας και μας χρειάζεται όλους. Φιλοδοξεί να γίνει μεγάλο και ζητά τη βοήθεια όλων όσων αγαπούν τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, πιστεύουν στην αξία του ανθρώπου και αντιστέκονται σε ό,τι την απειλεί.

Γεώργιος Ι. Κασιμάτης

Πρόσφατα άρθρα

Ημερολόγιο

Απρίλιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Newsletter

Επικοινωνία

Κυθηραϊκό Ίδρυμα Πολιτισμού & Ανάπτυξης

Λιβάδι, 80100, Κύθηρα

E-mail: info@kipa.org.gr

Τηλ.: +3027360 37006

Fax: +3027360 31875

 

Ακολουθήστε το ΚΙΠΑ!

Facebook
Facebook
Google+
https://kipa.org.gr/prooimio-tou-idriti">
Email it!
RSS